Jere Suontausta – BLOOM
11.2.–8.3.2025
Nykytiedon nuotiopiirin valossa kerrotaan kukkakasvien kehittyneen noin 140 miljoonaa vuotta sitten. Nykyihminen on tallannut tätä planeettaa (ja samalla niitä kukkia) vastaavasti noin 300 000 vuoden ajan. Kädellisen olennon otsalohkoa kihelmöivästä näkökulmasta kukat ja kasvit ovat keskittyneet planetaarisessa mielessä kovastikin juureviin puuhiin: esimerkiksi energiaomavaraiseen elämään ja suoraan lähimpään tähteemme palautuvan jumalsuhteen mietiskelyyn. Meidän lajimme puolestaan on muun muassa opetellut survomaan mittavia määriä kaloripitoisia aineksia peltivuokiin, joista niitä on koreine krumeluureineen tarjoiltu ensinnä valtaapitäville, aurinkokuninkaille ja staroille – muille sitten, mikäli tähdiltä on jäänyt tähteitä.
Bloom-teossarjassa pohdiskellaan aineen ja energian polkua kosmisista purkauksista planeettaa peittäväksi seremonialliseksi kasvisoidinmenoksi. Miksi kukka, tai tarkemmin sanottuna jonkinlainen kenties naiivikin yksinkertaistus sen ideasta liikuttaa minua? Sittemmin sarjaksi laajentunut teoskonsepti on lähtenyt alkujaan syntymään merkillisen ei-tarkoituksellisesti, ja vastauksia kysymyksiin taiteilijan tarkoitusperistä etsitään kuumeisesti nuuskien. Nenään leijailee parfyymin ja mädän lihan lemu.
Näyttelyssä esillä olevat teokset koostuvat löydetyistä materiaaleista ja valosta: karut, kovat metalliesineet saavat huomaansa hehkun yksiväristen LED-komponenttien harkituista yhdistelmistä. Assemblaasin hengessä teokset on koottu veistosmaiseen muotoon alkuperäisiä, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista keräiltyjä esineitä mahdollisimman vähän muokaten.
Jere Suontausta (s. 1994) on moniaistisesti työskentelevä helsinkiläis-jyväskyläläinen taiteilija. Suontaustan taiteellisessa työskentelyssä korostuu intuitiivinen ja serendipinen ote, ja teokset saavat usein muotonsa löydettyjen esineiden, kierrätysmateriaalien ja valon kohdatessa toisensa. Suontaustan käsialassa kaikuu häivähdyksiä hiljaisista kuvitelmista, alitajuntaisen kosmisesta kaukokaipuusta, synestesiasta sekä kineettisyyden lumosta. Teokset ovat hetkiä, joissa kuollut aine kohoaa tarpeettomuutensa yläpuolelle. Suontausta on valmistunut Teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun koulutusohjelmasta vuonna 2020 ja on Suomen valotaiteen seura FLASHin jäsen. Taiteelliseksi tavoitteekseen hän katsoo toismaailmallisen tavoittelun tuntemattoman ja tutun äkkiväärien yhdistelmien kautta.